Drukuj

25.10.2018r. - Warsztaty kulinarno-degustacyjne i pokaz lepienia pielmieni w „Skamiejce”

Uczniowie bloku rosyjskiego z klas drugich wraz z opiekunem  Panią Katarzyną Suszek-Urbańską udali się do restauracji „Skamiejka”
na warszawskiej Pradze, aby spróbować tradycyjnych rosyjskich pielmieni. Właścicielka- przemiła Pani Tamara serdecznie nas przywitała i opowiedziała
o tradycji przygotowania i jedzenia pielmieni. Są to małe pierożki z mięsem, które można jeść na kilka sposobów: ze śmietaną, z roztopionym masłem
lub z dodatkiem octu. Następnie zostaliśmy poczęstowani herbatą z samowaru, do której podano pyszną konfiturę śliwkową. Pani Tamara pokazała nam
jak działa samowar i zapoznała z tradycją picia herbaty. Ponadto, była na tyle uprzejma, że pozwoliła całej naszej grupie przyjrzeć się lepieniu pielmieni,
by następnie móc samemu zrobić swoje pierwsze, własne pierożki. Zostaliśmy również poczęstowani rosyjskim „narkotykiem” czyli prażonym słonecznikiem, który okazał się zaskakująco inny niż polski. Podczas naszego pobytu
w „Skamiejce” panowała rodzinna i ciepła atmosfera. Wszyscy wyszliśmy najedzeni i zadowoleni z wizyty w restauracji. 

Jesteśmy bardzo wdzięczni Pani Tamarze za gościnę, pokazanie prawdziwej „rosyjskiej duszy”, domową i ciepłą atmosferę i oczywiście naszej nauczycielce- Pani Katarzynie Suszek-Urbańskiej za zorganizowanie takich warsztatów, które przybliżyły nam chociaż trochę Rosję, o której tak dużo już słyszeliśmy.

Szymon Szmigiel  kl.2bm